Malta är Europas sydligaste stat med Italien som närmsta granne. Det är ca 9 mil till Sicilien, den italienska fotbollen som stöveln sparkar på, och det går färjor dagligen mellan Malta och Sicilien. Näst närmsta granne är Tunisien i väster. Precis som i stora delar av Europa är valutan Euro. Tidszonen är samma som i Sverige

Malta är bara 316 km² stort och därmed en av Europas mikrostater. Malta består av en ögrupp om sju öar där Malta och Gozo är de två största och är tillsammans med Comino de enda som är befolkade. Cominos fasta befolkning går dock att räkna på ena handen. Invånarantalet totalt är ca 400 000 personer.

Malta är sedan 2004 med i EU samt är en del av Schengensamarbetet och under första halvåret 2017 är Malta ordförandeland i EU. Malta är en parlamentarisk republik och sittande president är den socialdemokratiska Marie Louise Coleiro Preca. Presidenten har ingen egentlig makt utan den ligger hos parlamentet.

Malta har två officiella språk där det ena är engelska, som en kvarleva från det brittiska styret, och det andra är maltesiska. Maltesiskan härstammar från gruppen med semitiska språk (dit språk som arabiska och hebreiska också räknas) men är starkt influerat av italienska och franska och som skrivs med latinska bokstäver, till skillnad från många andra semitiska språk. Även om italienska inte längre är ett officiellt språk på Malta så talas det fortfarande av många malteser.

Maltas flagga

Maltas flagga med Sankt Georgskors på är en av endast två flaggor i hela världen med människa på.

Större delen av Maltas invånare tillhör den romersk-katolska kyrkan och det är även statsreligion och den religion som läses i skolan. Dock råder religionsfrihet och utländska barn är inte tvingade att delta i dessa lektioner.

Som ett minne från den brittiska tiden råder fortfarande vänstertrafik på Malta. Huvudstaden heter Valletta och inte långt därifrån ligger landets internationella flygplats.

Maltas historia är riktigt spännande och ön har haft en nyckelroll under flera perioder. Mer om det i en serie senare inlägg.

/Linda