Idag packar vi ihop och tidig kväll åker vidare söderut. Tomas känner sig inte alls lika utvilad som i lördags när vi startade från Rostock så vi bestämde att vi kör idag istället för imorgon. Vi räknar med att köra en del nattetid så Tomas har vilat några timmar nu på dagen. Vi behöver köra i genomsnitt ca 50 mil/dag vilket känns ganska lagom i värmen. Det är motorväg nästan hela vägen, men vi vet inte riktigt hur motorvägen är söder om Rom. Vi utgår från att den är i sämre skick än de här i norra Italien. Det är i alla fall 140 mil varav 135 på motorväg enligt ViaMichelin.

Ödla på taket

Idag när vi packade ihop upptäckte Lukas en ödla på tälttaket. Supersött!

Vi kommer att köra på A1/E35 längst Bologna, Florens och vidare längst Apenninerna. Det har varit flera dödliga jordbävningar i Apenninerna de senaste åren och vi kommer att passera nära orter som vi läst om och sett förödande bilder från i nyheterna. Det senaste större skalvet var i januari i år men så sent som i augusti i fjol omkom ca 300 människor i Amatrice av ett skalv som mätte 6.2 på Richterskalan. Flera andra svåra skalv har drabbat de fattiga områdena i Abruzzo. I april 2009 ödelades stora delar av staden L’Aquila och många människor omkom då ett skalv på 5.8 drabbade området.

2016 Amatrice

Ett ödelagt apotek i Amatrice i augusti 2016. (foto: Wikipedia)

Vi kommer att köra på den västra sidan om bergskedjans mitt och skalven har haft sina epicentrum öster om topparna så vi hoppas att, om vi råkar ut för något stort skalv, så klarar vi oss undan med svängningar i marken bara.

Klicka på länken så får du se vår planerade resväg: https://goo.gl/maps/CNLCn8cuNWR2

Vi kommer att passera nära Rom och Neapel men inte köra ute vid kusten. Sen ska vi vidare ner genom stöveln och allra längst ut på tån, där vi tar en bilfärja över till Messina på Sicilien. på Sicilien passerar vi Syrakusa på vår väg mot Pozzallo, varifrån färjan till Valletta på Malta avgår. Senast kl. 21:00 på lördag ska vi checka in för att hinna med färjan. Ungefär 15 timmars effektiv körtid har vi framför oss.

Jag uppdaterar så snart jag har tillgång till Internet igen (imorgon kommer dock en liten midsommarhälsning som jag redan skrivit 🙂 )

Avslutar med en bild på den lilla rackaren vi hade på taket:

Ödlan

Den lilla ödlan sitter och spanar uppe på vårt tälttak. En fin avslutning på en härlig semester!

/Linda