Vi bestämde oss för att köra en del kvälls- och nattkörning och lämnade Lazise vid 20-tiden på torsdagen. Trafiken flöt på bra men det var ett stort vägarbete på A1 från Florens och mer än 20 mil söderut. Istället fick all trafik ta panormavägen genom Toscana, inklusive den tunga trafiken. Panoramavägen gick, som man hör på namnet, högt upp och lastbilarna hade svårt att orka de långa stigningarna. Jag är på så vis glad att vi inte åkte här när det var dagtid och mycket mer trafik. Nu tuffade vi på i sakta mak men ingenstans uppstod det köer.

Vi kunde ana på ljusen från orter långt där nere att vi var högt uppe och att det antagligen var en fantastisk utsikt. Dock var det beckmörkt i övrigt så trots att vi passerade genom hela Toscana har jag inte sett ett enda böljande fält med cypresser, vinodlingar eller olivträd. Nästa gång måste vi åka denna vägen när det är ljust!

Vi fortsatte köra tills vi var ca 10 mill norr om Rom, där vi stannade och sov i bilen några timmar utanför ett dygnet-runt-öppet ställe.

Vackra Toscana

Drömmen om vackra Toscana får vänta lite till…

1997 kom boken Drömmen om Toscana av Annica Triberg och fotografen Albert Håkansson ut. Annica Triberg berättar om livet på vingården Terreno som ägs och drivs av det svenska paret Ruhne, och ligger strax söder om Florens. I boken får man uppleva maten, där några av de viktigaste råvarorna som t.ex. tomater och oliver får egna kapitel, och naturen, människorna och miljön. Jag blev förälskad i boken när den kom och har genom åren fortsatt bläddra i den då och då. När vi packade inför flytten gav jag bort boken till min mamma, som också älskar mycket av Italien, med förhoppningen att hon längtansfullt ska drömma sig bort till det toskanska livet då och då.

Jag upptäckte dessutom idag att Annica Triberg nyligen givit ut ännu en bok om livet på och kring vingården Terrano. Den boken heter Vid ett stenbord i Toscana så den ska jag försöka få tag på härifrån Malta. På smakprov.se kan man bläddra i lite i boken och jag kan direkt se att det kommer att bli en ny favorit!

En av mina favoritfilmer heter Under the Tuscan Sun och kom ut 2003. Jag vet inte hur många gånger jag sett den filmen och jag tycker att den är lika charmig varje gång. Författaren Frances, som spelas av Diane Lane, lever det perfekta livet men upptäcker att maken är otrogen. Det hela leder till skilsmässa där Frances förlorar huset och även drabbas av skrivkramp. Frances bästa väninna Patti, spelad av Sandra Oh från bl.a. Grey’s Anatomy, som är lesbisk och gravid övertalar henne att ta över biljetten för en lite annorlunda rundresa till Toscana som Patti köpt innan hon blev gravid.

Frances reser iväg till Toscana och vid ett stopp i en liten ort ser hon en lapp om en italiensk villa som är till salu. När bussen lämnar orten måste den stanna för en flock får och Frances inser att de stannat precis framför villan som är till salu. Frances bestämmer sig där och då för att hoppa av bussen och sedan får vi följa henne under hennes uppbyggnad av den ganska förfallna villan och alla de människor som på olika sätt deltar. Det är mycket romantik, charm och feel good.

Några andra sevärda filmer från Toscana är självklart A Room with a View, Ett rum med utsikt på svenska om kom -85 och The English Patient, Den engelske patienten, som kom -96. Under vår resa ner genom Italien såg jag en trailer för en ny italiensk film som heter Galna av lycka på svenska, La pazza gioia på originalspråk. Filmen tillhör den lite speciella genren la commedia all’italiana som är komedi med stråk av svärta som gör att man ibland sätter skrattet i halsen.

Filmens huvudpersoner, den bipolära Beatrice och deprimerade Donatella, träffas på en klinik för psykiskt sjuka och tillsammans rymmer de ut bland de toskanska kullarna. Jag får en känsla av Thelma and Louise när jag ser trailern, men den här filmen är djupare och ska handla mycket mer om acceptans och kommunikation människor emellan, oavsett vem vi är och hur olika vi är. En film jag ser fram emot att se.

/Linda

(det här inlägget är skrivet den 26/6)