Mangold finns med både röd, gula och orangea stjälkar, utöver de vanliga vita, och är oerhört lätt att odla. Den tillagas på samma sätt som spenat men är faktiskt släkt med rödbetan och inte alls med spenat, som man skulle kunna tro. Till min mangoldpaj serverar jag lufttorkad skinka och en god sallad med marinerad fetaost och krispigt kall gräddfil.

Mangoldpaj med lufttorkad skinka, sallad och gräddfil

Fräscht och gott!

Ingredienser till en paj:
125 g smör
3 dl vetemjöl, eller annat mjöl du hellre vill använda
2 msk iskallt vatten
1 gul lök
2 liter färska mangoldblad
Riven muskot, se nedan
Salt
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl gräddfil
Riven ost

Tillbehör:
Lufttorkad skinka
Gräddfil
Blandad sallad
Små tomater, nektariner, gurka eller vad du vill ha till
Marinerad fetaost, gärna som innehåller rosépeppar, t.ex. Icas

Gör så här:

  1. Börja med pajdegen: Knåda ihop 125 g smör, 3 dl vetemjöl och tillsätt sedan 2 msk iskallt vatten. Knåda ihop till en fin deg och låt vila i kylen en stund. Sätt igång ugnen på 200°.
  2. Finhacka en gul lök och skär ner ca 2 liter färska mangoldblad med stjälkar i mindre bitar. Fräs det i stekjärn med smör samt krydda med lite riven muskotnöt och salt. Jag river muskotnöt men tar du från kryddburk så testa med 1-2 krm och smaka av.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med gaffel. Förgrädda ca 10 minuter tills pajskalet fått fin färg.
  4. Gör en äggstanning på 4 ägg, 2 dl mjölk och 1 dl gräddfil samt en näve riven god ost. Salta och peppra.
  5. Fördela mangoldröran i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugn 25-30 minuter.
  6. Servera med lite lufttorkad skinka, sallad, tärnad marinerad fetaost och gräddfil. Förra gången hade vi färska aprikoser i salladen men de fanns tyvärr inte att få tag i denna gången.

Eftersom pajen inte måste ätas varm lämpar sig denna rätt bra för både picknick och buffé!

/Linda