En marmelad som är söt men samtidigt lite syrlig. den är riktigt god till både rostat bröd med eller utan ost och till ostbrickan. Jag har bara provat den med ganska milda ostar. Tror att den gör sig bäst till dem som inte är så syrliga eftersom den är lite syrlig i sig själv.

Plommon i en skål

Plommon, kanel och lite rom – det blir världens godaste plommonmarmelad av det.

Till ca 1,5 liter behövs:
1½ kg fasta, syrliga plommon
2 kanelstänger
1 dl vatten
1 kg syltsocker
2 msk mörk rom

Gör så här:

  1. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en stor gryta (ej aluminium) tillsammans med kanelstänger och vatten. Låt koka sakta under lock 10-20 minuter beroende på hur stora och fasta plommonen var och hur mosiga du vill ha dem. Rör om då och då.
  2. Höj värmen och tillsätt syltsockret. Koka kraftigt i 2-3 minuter. Skumma av under tiden med en sked.
  3. Ta av grytan från värmen och låt stå en kvart ungefär. Rör om då och då.
  4. Fiska upp kanelstängerna och tillsätt sedan spriten. Rör om ordentligt och fyll upp i rena varma burkar. Jag brukar skölja mina burkar och lock på insidan med lite Atamon precis innan. Sätt på locken och låt kallna. Förvara kallt.
Plommonmarmelad

Kanel- och romspetsad plommonmarmelad på en rostad macka med ost – Gott!

Brickan från ett gammalt Fia med Knuff-spel sålde jag nu på flyttloppisen. Det var en äldre man som kom redan innan vi öppnade och ville pruta på den. Tyckte att han fick vänta tills vi öppnat innan han prutade, priset var redan långt lägre än jag köpt den för. bara en stund senare kom han igen och gick direkt fram till spelbrädet. Det riktigt lyste ur ögonen på honom, han hade förälskat sig i det, så jag kände att det var viktigare att spelbrädet kom till honom än någon som kunde betala mer.

/Linda