Att hitta en lägenhet på Malta är generellt sett ganska enkelt. Det finns dock undantag. På sommaren är det svårare för då kommer ganska många hit samtidigt och en del hyresvärdar hyr ut på kort tid, s.k. short let, till turister så utbudet är inte lika stort. Dessutom går hyrorna upp under sommarhalvåret. (Smaka på den – ”sommarhalvåret”. Här på Malta är det faktiskt ett sommarhalvår 🙂 )

En annan sak som gör det svårare att hitta lägenhet är om man, som oss, är en stor familj som vill ha varsitt rum åt barnen. De flesta lägenheterna är treor eller mindre. Och när jag säger treor menar jag med tre sovrum, för det är så man räknar på Malta. En tvåa är således en lägenhet med två sovrum. Det vanligaste är att vardagsrummet inte är ett eget rum utan sammanbyggt med köksdelen.

Bra att känna till är att nästan alla objekt är möblerade. Det finns framför allt två stilar, en modern där allt ser ungefär likadant ut och en gammal maltesisk stil som bäst kan jämföras med möbleringen i ett fritidshus. Eftersom lägenheterna är möblerade klarar man sig om man tar med kläder och personliga prylar när man flyttar hit. Eftersom vi körde bil tog jag även med lite favoritporslin, min stekgryta och lite sådant. Rasmus tog med sin skrivbordsstol eftersom han är ganska lång och möbler generellt sett är rätt så dyra på Malta.

Byggs i St. Julians

Det byggs otroligt mycket på Malta. De två första veckorna bodde vi waterfront i St. Julians, strax till höger om den gula kranen. Lyxigt jovisst, men tvätten torkade knappt när vi var så nära vattnet och det ständiga ljudet från byggandet är sådär lagom kul…

Mäklare

På Malta finns det en uppsjö av mäklare som arbetar med hyresbostäder. De annonserar ut tillgängliga lägenheter, du kontaktar mäklaren för visning och mäklaren hämtar upp dig och kör dig till objektet. Flera mäklare har för det mesta tillgång till samma objekt så har du otur, och det händer ganska ofta, så är objektet redan uthyrt kanske innan du ens hunnit titta på det.

Vi började med att gå in på ett kontor hos Remax, som är en stor mäklarfirma, eftersom de låg på bottenvåningen i samma hus som vi hyrde lägenhet de två första veckorna. De lyssnade och antecknade noga vad vi var ute efter. Man får ange en maxbudget, vilka områden man kan tänka sig, om det är några andra speciella preferenser som balkong, hiss osv. utöver lägenhetsstorlek. De lovade att höra av sig samma dag eller senast dagen efter. Vi har fortfarande inte hört ifrån dem…

Många mäklare annonserar sina objekt på Facebook i olika grupper som man kan leta lägenhet i. Sök på ord som ”Malta”, ”Apartments”, ”Long Let” så dyker det upp massor. Utöver det så annonseras det även i de vanliga grupperna, som Maltasvenskar, Svenskar på Malta, Scandinavian People in Malta m.fl. Man kan också besöka mäklarnas hemsidor men för det mesta är det blandat gamla och nya objekt så man kan inte lita på att lägenheterna finns. Jag sökte framför allt genom att kontakta mäklare när jag såg intressanta objekt på Facebook.

Jag hade fått några mäklare rekommenderade av andra, det är ett bra tips, även om jag inte hade tur den här gången så innebär ofta en rekommendation från någon man litar på att mäklaren faktiskt är bra och ärlig. De mäklare jag kontaktade efter rekommendation var jättetrevliga men hade tyvärr inga fyror lediga med vår budget. Men de hjälpte mig att hålla ögonen öppna efter bra objekt.

Det går att hitta objekt utan mäklare. Ibland annonserar hyresvärden/landlorden direkt och då slipper man mäklararvodet. Vi hade enorm tur med vårt boende. Jag skrev i någon av svenskgrupperna och nämnde att vi sökte en fyra. Då blev jag kontaktad av en svensk kvinna som hade ett townhouse i Sliema, ett av de områden vi var intresserade av, som var ledigt precis när vi behövde det.

Gatan ner mot havet

Nu bor vi i det vita huset närmast i bild och har havet en minut bort bara. Mycket bättre! Foto: Blå Dörren

Första månaden är dyr

När man sen hittat en lägenhet man gillar gäller det att öppna plånboken. Då ska man dels betala första hyran, som betalas i förskott precis som i Sverige. Utöver det betalar man en deposition som är på en månadshyra. Ju högre månadshyra desto högre deposition. Depositionen får du tillbaka när du flyttar ut, minus eventuella kostnader för sådant som gått sönder under din tid som hyresgäst. Tyvärr finns det väldigt många hyresvärdar som utnyttjar detta och hittar på alla möjliga grejer som ursäkt för att betala tillbaka depositionen. Men det finns riktigt bra hyresvärdar också. Det gäller att vara observant på olika forum och samtidigt ha tur. Om man råkar ut för en skitstövel till hyresvärd finns det en grupp på Facebook där man kan få råd och hjälp. Den heter Malta Tenant Support. Våra hyresvärdar är nog de bästa på hela Malta. Om något är trasigt eller saknas så ordnar dem det. Ena soffan var trasig och då fick vi t.o.m. vara med och välja hur den nya skulle se ut. I många lägenheter får du inte ens sätta upp något på väggen utan att fråga hyresvärden först.

Utöver hyra och deposition måste man även betala mäklaren, om man använt en sådan. Mäklaren tar 50% av hyran i arvode av dig och 50% av hyresvärden. På detta tillkommer moms på 18%. Annat som tillkommer är el och vatten, samt Internetabonnemang.

Elen på Malta är ganska dyr eftersom man importerar det mesta. Många utlänningar betalar alldeles för hög taxa, dels p.g.a. okunskap men oftast p.g.a. en sniken landlord. Det finns massor att säga om elen och taxorna så det förklarar jag närmre i ett eget inlägg. Det finns inte heller grundvatten så att det täcker behovet av dricksvatten, därför renar man havsvatten vilket gör att vattnet här smakar lite speciellt. Antingen som köper man flaskvatten eller så köper man en Britakanna med ett särskilt filter. Jag kommer att skriva mer om det senare.

Hög hyra på Malta

En hyra på €1500 eller mer för en familj är inget ovanligt. €1 är ungefär 10 SEK. Många bor i kollektiv och delar lägenhet med sina kompisar för att få ner hyran lite.

Något som är bra att veta är att man ofta kan förhandla om hyran på Malta. Naturligtvis beror det på utbud och efterfrågan och det är såklart enklare att förhandla ner hyran på ett objekt som varit på marknaden ett tag än på ett som är eftertraktat. Det sägs att hyrorna har gått upp jättemycket de senaste åren. Hyrorna är som högst i de centrala delarna och lägre om man söker sig till orter en bit bort.

De flesta arbetsplatser som vi svenskar arbetar på ligger ganska centralt så vill man bo nära jobbet får man räkna med en hög hyra. Hyran för ett sådant boende som vi har ligger på runt €2000 och uppåt i de centrala delarna. En tvåa i de centrala delarna går lätt på €900 eller mer. Det går så klart att bo i orter som ligger i andra delar av Malta och pendla med buss till jobbet, eller köra bil/mc, men trafiken är helt knas här så räkna med att det tar tid i rusningstrafik. Avstånden här är inte så stora, Malta är inte större än en fjärdedel av Öland, och kollektivtrafiken är väl utbyggd så om man inte måste ge sig ut på vägarna under rusningstrafiken finns det många fina orter att välja mellan.

Flytta in

Vanligast är att man flyttar in ganska omgående efter att man skrivit avtal och betalt det man ska. För det mesta betalar man kontant. I Sverige får vi ofta vänta närmre tre månader och många tror därför att de bör börja leta boende redan från Sverige. En oskriven lag på Malta säger att man aldrig ska ta ett objekt osett, det är alldeles för stor risk att bli lurad. Vi hyrde en lägenhet av ett annat svenskt par de två första veckorna. Även då var det efter att jag blivit kontaktad efter att ha skrivit i en av svenskgrupperna på Facebook. Under tiden letade vi fast boende. Även här skiljer det sig mot Sverige. När man hyr Long Let på Malta hyr man ett år i taget, med möjlighet till förlängning.

Vi tittade på vårt boende första gången på söndagen, tror jag det var, och flyttade in på torsdag morgon.

/Linda