Det här inlägget hamnade i topp på en samlingssida för matbloggar när jag publicerade det på min gamla blogg för några år sedan. Receptet är mitt eget och går att förändra utifrån smakfavoriter och vad som är i säsong. Här kommer det igen.

Helstekt kotlettrad med rotfrukter och äppleklyftor

Det går att variera vad man lägger runt kotlettraden men palsternacka finns alltid med hemma hos mig.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125-150°. Skåra köttet och pensla det med en blandning av honung och soja. Ta inte bort fettkappan, det kan du göra på tallriken sen. Salta och peppra. Jag tål inte vitlök så bra så jag använder flingsalt med ramslök/wild onion istället. Vill du hellre ha vitlök delar du antingen klyftor och sticker ner i köttet eller lägger du hela klyftor runt köttet.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela rotsaker som morötter, palsternacka och rödlök runt det. Häll på lite rödvin, kanske 1 dl.
  3. Stoppa in små rosmarinbuketter i skårorna och fördela färsk timjan på rotfrukterna. Sätt i en stektermometer och sätt in formen i ugnen.
  4. Gör pressgurka medan du väntar: Gör en lag av 1 msk ättika, knappt 1 dl vatten, 1 msk socker och lite salt och peppar. Hyvla ½ gurka med osthyvel. Häll över lagen och rikligt med finhackad persilja. Blanda väl. Lägg en skål/tallrik med tyngd över och låt stå en timme ungefär.
  5. Låt köttet gå tills det når ca 40°. Ta då ut det och lägg på rejäla äppelklyftor (med skal). Jag hade väldigt späda palsternackor så jag la in dem först nu. Ös med skyn.
  6. Koka potatis om du vill ha det till.
  7. Ta ut köttet när det nått 70° och höj ugnstemperaturen till 225°. Lägg köttet att vila i folie. Ta vara på spadet ur formen och häll det i en såskastrull.
  8. Sätt in rotfrukterna att gå klart i ugnen några minuter medan du gör såsen: Blanda i matlagningsgrädde i skyn och smaksätt med kalvfond, salt och peppar. Häll i lite i taget och smaka dig fram. Red med maizena brun såsredning till lagom tjocklek.
  9. Ta ut rotfrukterna. Skiva köttet och servera med rotfrukter, (potatis), pressgurka, sås och äppelmos. Smaklig spis!
Helstekt kotlettrad i skivor, serverad med ugnsrostade rotfrukter och äpplen, kokt potatis, pressgurka, sås och äppelmos.

Helstekt kotlettrad i skivor, serverad med ugnsrostade rotfrukter och äpplen, kokt potatis, pressgurka, sås och äppelmos.

 

Steken före ugnen.

Steken före ugnen. Äpplen och även palsternackor tillsatte jag senare eftersom de var så späda.

En riktigt god vardagsmiddag som är både billig och lätt att göra. Istället för pressgurka kan du köpa ättiksgurka på burk, inte lika gott men enklare.

/Linda