Nu har jag klarat av min allra första jobbvecka här på Malta och det har gått riktigt bra! Morgontrött som jag är har det varit skitjobbigt när klockan ringt före kl. 6, bortsett från i onsdags när jag hade sovmorgon till kl. 7:00, men så fort jag väl vaknat har det känts kul att gå till jobbet.

Vi bor precis vid busshållplatsen som heter Exiles i Sliema och utsikten över havet, strandpromenaden och staden som vaknar till liv har varit helt fantastisk. Vilken vardagslyx att bo max 2 minuter från havet.

Exiles om morgonen

Här står jag och väntar på bussen till jobbet. Vilken vardagslyx!

Den här första veckan har jag haft training hela veckan och därför jobbat vanliga tider men i fortsättningen kommer jag att jobba skift. Vi jobbar fem av sju dagar så lördagar och söndagar är inte lediga per automatik. Jag har valt att inleda med två morgonpass (7:00-15:30) och sen avsluta med tre kvällspass (15:30-00:00). Någonstans däremellan har jag två lediga dagar. Min tanke är att eftersom jag…

  1. Är morgontrött
  2. Vill träffa familjen och äta middag med dem osv.

…så vill jag blanda mina pass. Jag testar lite och sen får jag se hur det känns. Som det ser ut nu kommer jag att jobba både lördag och söndag de två kommande helgerna men jag har bett att få jobba söndagar och vara ledig fred-lörd så jag hoppas att det blir så framöver.

Både Tomas och jag jobbar på samma företag men på hel olika avdelningar. Tomas har inga speciella tider. Han kan komma och gå när han vill, och även jobba hemifrån, bara han jobbar motsvarande åtta timmar per dag. Det är bra för då kan vi passa ihop våra tider ganska bra så att han delvis jobbar hemifrån på morgonen när jag jobbar kvällsskift.

Jag fick tips om jobbet av en som heter Pia som jag pratat ganska mycket med via messenger från Sverige. Hon har varit i Sverige på semester under min första vecka men nästa vecka ska jag äntligen få träffa henne på riktigt. Det ser jag fram emot! En annan som jag pratat en del med redan ifrån Sverige är en supertrevlig tjej som heter Ellinor. Hon har jobbat en del av dagarna nu i veckan och det är så kul att få träffa dem nu när Malta har blivit en verklighet och vardag.

Under veckan har jag i huvudsak jobbat med min trainer Nina, som har en son i Kaspers ålder, och en annan kille som började samtidigt som mig. Vi har haft utbildning varvat med mer hands on uppgifter och det har passat mig riktigt bra. Jag kommer ihåg bättre när jag får göra på riktigt också, inte bara på pappret. Och så får jag göra nytta, vilket alltid känns bra!

Alla jag har pratat med har varit så himla trevliga och lätta att prata med, många röker så de ”kommer ihåg” smårasterna bättre än mig. Vi har 40 minuters rast totalt, utöver en timmes lunch, och det är bra att komma ut i solen en gång i timmen och ta en kort paus. För mig funkar det bättre än en förmiddags- och en eftermiddagsfika som ju är vanligast i Sverige.

På tal om fika…

Glassbilen

Igår fick vi besök av glassbilen. Företaget bjöd alla anställda på glass!

Företaget vi jobbar på är svenskt och varje fredag har vi fika. Just idag kom glassbilen och bjöd alla anställda på mjukglass! Mums! När vi har fredagsfika har vi dessutom 15 minuters rast så då blir det fika på riktigt.

På tal om fika, igen. Vi delar rum med den italienska gruppen och en av mina kollegor berättade att ”fika” på italienska betyder något helt annat. Det uttalas likadant men stavas ”fica” och betyder f**ta. Förstår att de tycker att det låter knas när alla är uppspelta över att det är fika 😉

/Linda