Den här musten är enkel att göra och kräver varken rensning eller pressning av äpplen. Det enda den behöver är några dagars egentid och några sekunders kärlek i form av omrörning då och då. Den ska förvaras mörkt och svalt och om du rengjort flaskorna väl håller den i många, många månader. Själva receptet finns på flera olika bloggar men jag tror att ursprungsreceptet kommer från Gelas hem och trädgård.

Äppelmust på gång

Den här äppelmusten är väldigt enkel att göra och sköter sig själv. Jag har 1½ sats i min stora gryta.

Ingredienser:
5 liter äpplen med skal och allt
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker per liter must

Gör så här:

  1. Skölj och dela äpplena i grova bitar.
  2. Blanda äpplen, vatten, vinsyra och natriumbensoat i en stor gryta eller hink och rör om ordentligt. Sockret ska alltså inte i nu. Lägg på ett lock.
  3. Låt stå 5 dagar i rumstemperatur och rör om några gånger per dag. Glöm inte att röra om så låt det gärna stå så att du ser det och kommer ihåg att röra.
  4. Sila sedan bort äpplena och tillsätt 1 dl socker per liter must. Rör om tills sockret löst sig.
  5. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Det fungerar bra att återanvända plastflaskor som du rengör så du måste inte springa och köpa dyra glasflaskor i affären.
  6. Förvara äppelmusten mörkt och svalt.

Använd kall som måltidsdricka eller värm den, och spetsa den ev. med lite calvados eller rom när snön yr som mest. Med en kanelstång blir det en god juldricka.

/Linda