Igår hade vi hantverkare som sprang här upp och ner mellan taket och gatan hela förmiddagen. Det var varmvattentanken som skulle bytas eftersom den börjat läcka lite grann. Kl. 9:00 kom de och strax efter lunch var de klara, mycket beroende på att de behövde vänta på kranbilen som skulle lyfta ner tanken från taket. Eftersom den läckt var isoleringen blöt och därför var den mycket tyngre än den nya, oanvända som de bara kunde bära upp för trappan.

Det behövdes en kranbil för att lyfta ner tanken från taket.

Det behövdes en kranbil för att lyfta ner tanken från taket.

Jag var ledig i torsdags och hade tänkt ta det ganska lugnt, passa på att städa och tvätta lite bara, men så ringde en av hantverkarna som skulle fixa med vattentanken och sa att det behövdes en kranbil och att jag var tvungen att gå till Local Council och fixa ett permit för att stänga av gatan. Malteser är generellt väldigt trevliga men de är inte de som gör saker innan de måste. Det är inte heller särskilt vanligt att kvinnor jobbar på Malta, ifall hon är gift och har barn. I Eurostats statistik över anställningar i de olika EU-länderna hade Malta störst skillnad mellan antalet män respektive kvinnor i arbetslivet i den senaste mätningen, med hela 27,8 procentenheters skillnad. Malta är det land i EU som har tredje lägst siffror sett till procent arbetande kvinnor i arbetsför ålder, medan Sverige ligger i topp tillsammans med Finland, Lettland och Litauen. De senaste tio åren har ändå Malta klättrat stadigt på listan och jag gissar att det delvis kan förklaras av alla de yrkesarbetande kvinnor som lever på Malta med ett maltesiskt ID men som inte är födda här.

Sliema Local Council

Sliema Local Council. Här ordnar man med olika tillstånd, samt beställer hämtning av grovsopor etc.

Hur som helst, eftersom gatan behövde stängas av redan dagen efter (framförhållning???) och local council stängde redan kl. 13:00 var det bara att dra på sig kläder och ge sig ut. Det är inte så att man mailar eller ringer, eller ännu bättre kan ordna med sådant på någon hemsida. Nope, man måste fysiskt befinna sig på deras kontor för ansökan och visa upp sitt pass/ID-kort. Hantverkaren sa att gatan behövdes stängas av mellan kl. 9:30 och 11:30 men den som ordnade med mitt tillstånd sa att då tar vi till kl 14:00 för säkerhets skull för de är ändå aldrig i tid (och det stämde ju…). När alla papper var i sin ordning skulle €15 betalas. Hmmmm…. Inga kontanter. Ni tar inte kort gissar jag? Nä, kontanter eller check. Johopp, vart ligger närmsta uttagsautomat?

Pust, iväg igen och skynda för klockan närmade sig 13:00 men jag hann precis komma tillbaka med €15 i kontanter innan kontoret stängde. Jag behövde även ta ut pengar för att betala kranbilen, eftersom kranbilsföraren, som de flera andra i branschen gärna undviker att skriva fakturor.

Jag pratade senare med hyresvärden som skällde lite på hantverkarna eftersom de haft ganska lång tid på sig att meddela att de behövde kranbil. Det kändes skönt, med tanke på att min lediga dag blev så upphackad.

Vattentanken i luften

Vattentanken i luften på väg ner.

För att återgå till fredagens tankbyte så hade vi även besök av en annan hantverkare, som vår hyresvärd brukar anlita och som därför känner huset ganska väl. Han ska fixa till så att det inte kommer in vatten i huset ifrån taket och från luftkonditioneringen på tredje våningen och ska komma tillbaka igen nästa vecka och göra arbetet då. Tyvärr behöver han även byta ut en ruta i vårt badrumsfönster eftersom det flög upp och gick sönder när det blåste en massa häromdagen.

Solpaneler för uppvärmning av vatten

Solpaneler för uppvärmning av vatten. Foto: Wikipedia

Så här års värms allt vårt varmvatten av solpaneler på taket och nu på sommaren räcker det att sätta duschen på enbart kallvatten för att få en ljummen dusch eftersom allt vatten som går till badrummen också finns i en tank på taket. Vattentank på taket till badrumsvatten är en väldigt vanlig lösning här på Malta. Tyvärr är det inte lika vanligt med solpaneler, vilket jag tycker är underligt med tanke på hur många soltimmar man har per år. Även om många malteser är fattiga och lever på låga löner verkar inte heller staten ge några incitament eller subventionera solpaneler. I Italien syntes solpanel-parker ofta men här verkar det bara finnas några enstaka. Likaså verkar inte vindkraften vara särskilt väl utbyggd heller. Istället importerar man merparten av sin energi från Sicilien via en undervattenskabel. Malta ligger tyvärr långt efter Sverige på många plan när det gäller miljötänk. Däremot arbetar men framåt och ligger t.ex. före Sverige gällande bruket av plastpåsar i butikerna. Det är i alla fall nåt.

/Linda