Ett av Maltas mest ikoniska landmärken var Azure Window, en 28 m hög kalkstensformation på Gozo som liknade ett azurblått fönster. Den 8:e mars i år rasade hela alltet ner i havet under en storm. Så typiskt, det var en av de sevärdheter jag planerade besöka.

Azure Window

Azure Window som det såg ut före den 8:e mars 2017. Numera finns varken pelare eller tak kvar.

Mängder av turistbilder innehåller denna klippformation, likaså min guidebok om Malta och Gozo som jag köpt inför maltaflytten. Azure Window har även varit med i flera filmer och tv-serier, däribland Game of Thrones säsong ett när Daenerys Targaryen och Khal Drogos gifte sig. Tydligen sägs det att den kraftigt ökade turistströmmen starkt bidragit till att fönstret rasade. Personligen tror jag mer på erosion och naturkrafter. Naturen har sin gång och det var så fönstret en gång skapades. Tidigare fanns det någon grotta här så rasade samman och kvar blev azurfönstret.

Som tur är finns det ytterligare ett naturligt skapat fönster på Gozo, Wied il-Mielah. Det är inte lika känt och inte lika vackert, om du frågar mig, men häftigt ändå. Inlägg kommer när jag varit där.

/Linda